Praca w gastronomi to najczęściej ta związana z obsługą gości w restauracjach, barach czy stołówkach, a także w firmach cateringowych, na promocjach produktów spożywczych, czy w sezonowych punktach sprzedaży lodów, gofrów, czy fast foodów.
Czas wakacji do dla wielu młodych ludzi możliwość pracy sezonowej, jednak czy łatwo ją znaleźć?
Okazuje się, że nie. Do tej pracy trzeba się odpowiednio przygotować zdobywając wymagane kwalifikacje.
Gastronomia opiera się na fachowej wiedzy kulinarnej, jest także sztuką przyrządzania i podawania potraw. Osoby pracujące w gastronomi muszą posiadać wiedzę o produktach, ich wartościach odżywczych, o przygotowaniu potraw, komponowaniu posiłków, tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach i obyczajach związanych z jedzeniem. Takie wymagania stoją przez kandydatami do pracy w dobrych restauracjach. Aplikant musi posiadać umiejętności poprawnej komunikacji z klientem, podstawy dotyczące sprzedaży, a do tego wszystkiego najlepiej znajomość języków obcych.
Do pracy w branży turystycznej potrzebne są specyficzne umiejętności. Inne dla hotelarzy, inne dla pracowników biur podróży. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat przejdź do artykułu: Jak skutecznie sprzedać wycieczkę, bądź wypromować obiekt noclegowy?
Pod pojęciem pracownik gastronomi rozumiemy także kelnerów, barmanów, kucharzy, sommelierów (specjalista z zakresu jakości i gatunku win stanowisko, to często funkcjonuje w restauracjach, luksusowych hotelach) i wiele innych. Do tych zawodów także wymagane jest odpowiednie przygotowanie, które można zdobyć na przykład podczas szkoleń gastronomicznych.
Osoby chcące pracować w gastronomi oprócz odpowiedniej wiedzy muszą posiadać także aktualną książeczkę sanitarno-epidemiologiczną, którą można uzyskać poprzez zrobienie odpowiednich badań u lekarza i w sanepidzie.
Wszystkich chętnych do pracy w gastronomi zapraszamy do odwiedzenia strony www.szkolenia24h.pl, gdzie znajdują się oferty szkoleń, które pomogą zdobyć odpowiednią wiedzę by odpowiednio przygotować się do pracy.