Gastronomia – to się opłaca!

Wiadomo, jak ciężko w dzisiejszych czasach rozkręcić swój własny biznes, jak wiele trzeba nakładów finansowych i własnej, ciężkiej pracy, a efekt i tak nie zawsze jest dobry. W przypadku lokali gastronomicznych ryzyko zawsze jest mniejsze, oczywiście przy założeniu, że postawimy na JAKOŚĆ, a nie na BYLEJAKOŚĆ.

Wiele młodych osób decyduje się na założenie własnego lokalu gastronomicznego, czasami są to przyuliczne budki z hamburgerami, a innym razem piękne restauracje, które kompleksowo mogą pełnić funkcje organizatora wesel czy komunii albo miejsca do degustacji najpyszniejszych dań w okolicy. Wszystko jednak zależy od naszych możliwości finansowych i zdolności organizacyjnych, gdyż nawet pokaźne zaplecze finansowe nie zapewni nam uznania wśród społeczności lokalnej. Liczą się umiejętności zdobyte na profesjonalnych szkoleniach gastronomicznych i menedżerskich, a także umiejętne reagowanie na zmiany rynkowe.

Zakładając własny biznes gastronomiczny trzeba mieć przemyślane najróżniejsze kwestie, jak chociażby wystrój lokalu, kompozycję menu, rodzaje alkoholu w ofercie czy oferta dostarczania posiłków na telefon. Po rozważeniu wszelkich opcji możemy przystąpić do realizacji własnego pomysłu. Warto pamiętać o tym, że w dziedzinie gastronomi tak jak i w innych – minimalizm jest najlepszy, a to oznacza, że zarówno wystrój sali jak i oferowane dania w karcie powinny być wyważone, z gustem, a nie jarmarcznie napakowane i bez pomysłu.

Udział w szkoleniach gastronomicznych z pewnością pomoże nowicjuszom, natomiast tym wszystkim, którzy mieli już kontakt z pracą w tej branży polecamy kursy specjalistyczne dla pracowników szczebla wyższego. Zainteresowanych odsyłamy pod ten link.

M-S-M